Titul: Lidové noviny
Datum vydání: 8.2.2000
Autor: Zdeněk Mišurec
Strana: 18

Jednou z cest řešení problémů s drogami je legalizace

Na Olomoucku skončil v nemocnici třináctiletý chlapec poté, co kouřil marihuanu. Sedmnáctiletá Lenka K. byla odsouzena k osmi měsícům podmíněně za vypěstování tří rostlin konopí. Tak to jsou typický příklady "úspěchů" našeho inovovaného drogového zákona.

Tvůrci a obhájci nového zákona nás opakovaně a dlouho ujišťovali, že zákon je nezbytný k boji proti dealerům drog, ale že nebude namířen proti jejich obětem a experimentátorům. Skutečnost je však přesně opačná: novinek zákona se využívá právě ke kriminalizaci uživatelů, dealeři zažívají rozkvět a heroin prodávají už i policisté. Není od věci upozornit na podivný úkaz: zatímco zákon prosazovali lidé většinou bez nejmenší příslušné kvalifikace a zkušeností (v čele se stavbyvedoucím, nyní poslancem Pavlem Severou), odborníci byli proti. Necelý rok platnosti zákona potvrzuje slova znalců. Nic na tom nemění prohlášení šéfa protidrogové centrály Komorouse, že dealeři jsou nyní nuceni častěji doplňovat dávky, a jsou tak zranitelnější. Cílem této úvahy však není kritika práce policie, to bychom "řešili" problém od konce, jak to dělají navrhovatelé i vykladači zákona. Pokud někdo tvrdí, že problém lze odstranit potlačováním následků a dovolává se jen další a větší represe, je omezený, nezkušený anebo zkorumpovaný.

Nemáme informace
Žel, všechny okolnosti naší doby nahrávají nejvíce zastáncům represe. Většina z nás totiž o drogách téměř nic neví. Ještě horší je, že k mání jsou spíše dezinformace, jako by se prohibice vztahovala i na seriózní údaje od vzdělaných a zkušených. Na celé čáře zde vítězí "účel světí prostředky", názor našich politických svůdců, protože jak populisté dobře vědí člověk znalý se ovládá mnohem hůře než hlupák. Výsledkem je, že z drog se stal strašák. Politikům sice vynáší hlasy zmatených voličů zisky, ale to vše na úkor zdraví nemalého počtu našich dětí. Prohibice vyvolá vždy mnohanásobný růst ceny. Obrovské zisky rychle přitáhnou jedince bez morálních zábran a umožňují podplatit prakticky kohokoliv.

Věrohodnost zákonodárce
Stát na prodeji alkoholu bez uzardění pěkně vydělává. Podobně je to s tabákem, ač nikotin je látka silně návyková a o škodlivosti kouření ví každý. Alkohol má na svědomí každodenní nevyčíslitelné škody na životech, zdraví, majetku, morálce. Přesto se oba produkty propagují na každém rohu. K rodinným tragédiím, prohraným výplatám a často i k následné trestné činnosti vede také závislost na hracích automatech. Jsou "společensky méně nebezpečné" jen proto, že příjmy z nich plní státní i obecní kasy?
Porovnejme počínání podnapilého řidiče ohrožujícího všechny, kteří se mu připletou do cesty, a jeho trestu (často banálního), s pěstováním několika rostlin konopí pro vlastní potřebu a trestem za tento čin.
Společenská nebezpečnost jednání mladé dívky je podle experta srovnatelná s porušením dopravních předpisů tím, že vstoupíte do vozovky na červenou. Podle nového zákona jsou však mladí lidé vyslýcháni, souzeni a poznamenáni na celý život. Na druhé straně společnost toleruje alkohol do té míry, že abstinent je považován za vyšinutého. Zákonodárce, který se zřídí v poslaneckém bufetu a potácí se sněmovnou před zrakem televizní kamery, je potrestán napomenutím (možná jen kvůli té televizi). Zdemolujeli poslanec v opilecké pýše několik aut, nestane se vůbec nic, protože má imunitu. Použijeteli ale jako dospělý a svéprávný člověk doma marihuanu, třeba proti migréně, může vám policie vyrazit dveře, udělat domovní prohlídku a pohnat vás před soud. Podle názoru zákonodárců je to totiž společensky nebezpečné. Je to normální?

Co dělat?
Je čas začít v oblasti drog s pozitivními činy. Nejprve je nutné rozbít představu drog jako bubáka, který většinu lidí, rodičů i pedagogů, vede k pasivnímu postoji. Zabránit infekčním nemocem, nebo je aspoň výrazně eliminovat, je také možné jen pomocí náležitých znalostí. Neníli nám osud našich potomků lhostejný, musíme více vědět hlavně o nich, ale i o drogách. Pomoci nám mohou věcně správné informace od skutečných a zkušených odborníků. Současně je nutné skončit s represí vůči uživatelům drog a "ušetřenou kapacitu" policie i soudů zaměřit proti dealerům a dalším článkům mafií. To vyžaduje oddělit uživatele drog, experimentátory i nemocné od mafiánů a určit, co je problém zdravotní a co kriminální dnes jsou hozeny do jednoho pytle.

Jak na to?
Zásadním opatřením, které podle odborníků problém drog vyřeší, je jejich legalizace. Co by se stalo? Především ihned zkrachuje narkomafie může dále vyrábět a pašovat, ale nebude mít komu prodávat. Místo ilegálního produktu z jedu na krysy bude možné koupit státem garantovanou a návodem opatřenou látku. Kriminalita nabalující se na drogy klesne řádově na procento, a proto s ní nepřijdou do styku ani naše děti. Kupuje si někdo láhev rumu od překupníka pokoutně v průjezdu? Podle expertů nejsme na okamžitou a úplnou legalizaci všech drog připraveni. Ihned je ale možné i nutné, chcemeli "s tím" opravdu něco udělat začít s legalizací drog konopných. Častý argument, že většina osob závislých na tvrdých drogách začínala měkkými, je demagogie. Pokud bychom se narkomanů ptali, zda před pervitinem např. pili kakao, došli bychom k podobně stupidním vývodům. Drogy z konopí mají široké léčebné účinky a jejich používáním nevzniká fyzická závislost nenásleduje po nich "absťák". Závislost psychická vzniknout můžestejná jako na tatranky Opavia nebo na párek s křenem. Současný stav je nutné napravit tak, aby mezi lidská práva každého občana patřila možnost legálně získat přírodní látky, které mu mohou pomoci zmírnit bolesti a utrpení nebo mu prodloužit život (a nejen to). Je nepřijatelné, aby státní úředník, často bez odpovídající odborné kvalifikace, rozhodoval za nás o tom, který přírodní produkt smíme nebo nesmíme používat. Důsledkem současné legislativy je existence černého trhu, který je nekontrolovatelný. Jedním dechem musíme se vší naléhavostí upozornit, že i měkké drogy jsou nebezpečné. Drogy tvrdé jsou pak opravdové svinstvo. Nejlepší je život bez všech drog a náhražek. Budeteli zkoušet něco jen proto, že to dělá někdo jiný, nebo tím chcete dokazovat něco sobě či jiným, uděláte vůbec tu největší pitomost. Na rozdíl od poslance za ni zaplatíte.
Zdeněk Mišurec
publicista:Podle nového zákona jsou mladí lidé kvůli drogám vyslýcháni, souzeni a poznamenáni na celý život. Na druhé straně společnost klidně toleruje alkohol do té míry, že abstinent je v podstatě považován za vyšinutého.
Zdrojem zpráv jsou LIDOVÉ NOVINY. © Copyright Lidové noviny, a.s. 2000
Zpracovatelem dat je Anopress, s.r.o.