Titul: Lidové noviny
Datum vydání: 23.2.2000
Autor: Jan Kubita
Strana: 4

Kdybych dostal podmínku, neprotestoval bych

Prezidentská milost jej ochránila od čtyřletého vězení. Několik prodaných cigaret marihuany málem zničilo devatenáctiletému Stanislavu Pobudovi
život.

LN: Kolik marihuany jste vlastně prodal?
No prodal, já jsem si vzal jen peníze, které jsem sám musel za tu marihuanu dát. Takže jsem na tom nic nevydělal. A kolik? Nevím, kolik to mohlo být gramů. Vždycky to bylo v obalu od filmu do foťáku. Těch obalů bylo šest a policie to spočítala na tři cigarety z každého takového obalu, dohromady osmnáct jointů.

LN: Marihuanu jste jim jen obstarával a prodával, nebo i kouřil?
Ne, když jsme se scházeli, tak občas každý z nás něco přinesl. I ostatní občas donesli marihuanu, kterou jsme pak všichni kouřili. Nikoho jiného ale nestíhali, jen mne.

LN: Byl jste jediný, kdo ve vaší partě obstarával drogy?
Ne, nosili ji všichni. Oni mohli být ve stejné situaci jako já. U soudu to dokonce jeden z nich přiznal.

LN: Věděl jste, že jednomu z vaší party, kterému jste prodával marihuanu, bylo v té době čtrnáct let?
To jsem nevěděl. Chodil do deváté třídy, stejně jako další kluk z party. A tomu už bylo patnáct.

LN: Brali jste i jiné drogy?
Já ne.

LN: Matka toho tehdy čtrnáctiletého člena vaší party tvrdí, že její syn musí dnes navštěvovat odvykací kůru...
On ale čichal toluen. Už rok předtím, než jsem se s ním seznámil, a stejně tak dlouho kouřil marihuanu. I další z nich byli čichači.

LN: Jak probíhalo vaše zatčení?
Jeden den jsem slyšel nějaký rachot od dveří a šel jsem otevřít, protože jsem si myslel, že je to brácha. Stáli tam dva policisti v civilu a už na chodbě mě hodili na zábradlí a nasadili mi pouta. Potom mě odvezli na výslech. Tam jsem se hned přiznal.

LN: Myslíte si, že jste si zasloužil potrestání?
Ano, kdybych dostal jen podmíněný trest, neprotestoval bych. Těch sedm měsíců, co jsem byl ve vyšetřovací vazbě, mi úplně stačilo. To byl pro mě dost velký trest. Se samotným rozsudkem jsem nesouhlasil. Ani když jsem pak byl ve vězení, jsem se s ním nesmířil. Pořád jsem doufal v milost pana prezidenta. Navíc teď za soudy, za znalce i za můj pobyt ve vazbě a vězení dlužím českému státu asi sedmdesát tisíc korun.

LN: Říkal jste, že jste se k marihuaně dostal také proto, že jste byl dlouho nezaměstnaný. Stále jste bez práce?
Pořád. V sobotu ráno mě pustili a každý den teď sháním s tátou práci. V jedné firmě mi slíbili, že se ozvou, ale tady ve Frýdku-Místku je nezaměstnanost dvacet procent. Nevím, jestli něco seženu. Navíc budu muset na vojnu, tedy spíš na civilku.

LN: Jste na marihuaně závislý?
Ne, a je to i v posudku znalce, který je součástí soudního spisu.

LN: Kouřil jste od svého zatčení marihuanu?
Ne.

LN: Proč jste s ní vůbec začal?
Pár mých známých ji kouřilo a když jsem mezi ně přišel, tak mě přemlouvali, abych to taky zkusil. Líbilo se mi to, byla při tom sranda.

LN: Víte, kolik lidí pro vás žádalo milost prezidenta Václava Havla?
Jedenáct. Jednou mí rodiče, jednou konopný ombudsman Marek Jehlička a těch dalších devět neznám.

LN: Ve vězení jste si pobyl celkem patnáct dnů. Ve vyšetřovací vazbě předtím sedm měsíců. Jaké pocity to ve vás zanechalo?
To se nedá popsat... Ve vězení bylo nejhorší, že jsem tam musel být na cele se šesti lidmi. Většinou tam byli za krádeže, ale nechtěli o tom moc mluvit. Z některých šel strach.
Na vazbě bylo nejhorší asi to, že jste tam úplně izolovaní od všeho, neustále zavření na pokoji.

LN: Setkal jste se ve vězení s někým, kdo byl také odsouzen za prodej drog?
Ano, byl tam jeden kluk, který prodával pervitin, a to i mladistvým. Dokonce jim drogu osobně aplikoval. Dostal pět let.

LN: Překvapila vás milost prezidenta Havla?
Řekli mi to strážníci. Přišli za mnou ráno a řekli, ať si vezmu boty a jdu s nimi do kanceláře. Tam se smáli a pověděli mi, že jsem dostal milost. Každou noc jsem usínal s tím, že ji dostanu. Napište, že mu moc děkuji. Oni to novináři nikdy nechtějí napsat.
Jan Kubita

Fotografie:
Stanislav Pobuda tvrdí, že sedm měsíců, které strávil ve vyšetřovací vazbě, mu úplně stačilo
Foto ČTK - Jan Krzywoň

Zdrojem zpráv jsou LIDOVÉ NOVINY. © Copyright Lidové noviny, a.s. 2000
Zpracovatelem dat je Anopress, s.r.o.