iDNES

Mladá fronta DNES   Radimecký: Rozlišíme drogy   27.04.2000
Z domova - Autor: (jak) - Strana: 04

Radimecký: Rozlišíme drogy

P r a h a - Novela trestního zákona, která policii umožnila stíhat nejen ty, kteří drogy vyrábějí a prodávají, ale také ty, kteří je mají u sebe, platí více než rok a čtvrt. Kromě části poslanců se pokusí tento zákon změnit i předseda meziresortní protidrogové komise Josef Radimecký. "Navrhujeme především rozlišení drog, aby se nestávalo, že za držení marihuany budou stejné postihy jako za držení mnohem nebezpečnějšího heroinu nebo pervitinu," říká Radimecký.
Znamená to, že v zákoně bude tabulka, která stanoví sazby pro jednotlivé druhy drog?
Spíš se přikláním k vyhlášce, kterou bude možno využívat pro výklad zákona. Bude ji totiž možno - třeba na základě nových poznatků - pružněji měnit, což u zákonů dost dobře nejde. Jejich novelizace jsou totiž strašně zdlouhavé.
Kdyby vámi navrhované změny platily už teď, tak by se nestalo, že by šel někdo do vězení za nabízení cigaret marihuany?
Především by měl být rozdíl ve výši navrhovaného trestu u marihuany a u heroinu. U marihuany by měly být navrhovány například alternativní tresty, podmínky nebo by stačilo jen napomenutí.
Bude v jedné skupině zakázaných látek společně s marihuanou také alkohol nebo tabák, které jsou podle některých expertů nebezpečnější?
Já bych byl docela pro, zvlášť pokud se týká distribuce těchto látek dětem mladším patnácti let. Studie totiž prokazují, že první neboli iniciační droga pro děti nebývá marihuana, ale právě tabák a alkohol.
Co je podle vás nejúčinnější či nejlepší prevencí, do čeho se vyplatí investovat?
To je jednoduché - do dobře fungujících rodin. Je to možná utopie, ale kdyby rodina fungovala tak jak před druhou světovou válkou, kdyby měla ten svůj přirozený charakter a funkci, tak by to bylo i s drogami lepší. Ale rodina dnes jasně selhává.
Poslanci vám na tento rok snížili rozpočet z původních sto sedmdesáti milionů na sedmdesát. Co bude stomilionové minus znamenat?
Díky tomuto zásahu poslanců jsme letos nemohli vůbec přispět na programy primární prevence pro ministerstvo školství. Na to bylo původně plánováno zhruba pětatřicet milionů. To padlo. Také nám nezbyly peníze pro programy následné péče. Tím jsme přišli o šanci pomoci velkému procentu lidí vydržet bez drog.
Máme nějaký vzor, vzorovou zemi, kde se můžeme v prevenci poučit, abychom nevymýšleli vymyšlené a nezkoušeli vyzkoušené?
Mě osobně oslovilo Švýcarsko. Tím, jak tam funguje občanská společnost. Tam je už všem jasné, že to není stát, kdo se o nás postará, ale my jsme stát, my musíme vzít věci veřejné do svých rukou.