Fulltext M.I.A.
Titul: Mladá Fronta
Datum vydání: 23.3.1998

NEZAKÁŽEME I ALKOHOL? Ve středu schválil Senát novelu trestního zákona a zákona o přestupcích, který umožní trestně stíhat jak uživatele drog, tak i tzv. experimentátory. Za velké podpory veřejného mínění tak zákonodárci s černým šátkem přes obě oči vyřešili ožehavý problém. Feťáci konečně půjdou za mříže a nebudou již nadále obtěžovat a neustále rafinovaně nabízet dětem drogy na školách i mimo ně. Povede to však k vyřešení celého problému? Nikoliv. Argumentů pro tento názor mám víc, rád bych poukázal aspoň na jednu skutečnost. Alkohol, cigarety a marihuana jsou drogy. Rozdíl je v tom, že marihuana není návyková. Má však dvě nevýhody. Tou první je, že je něčím, co "dospělí" neznají (vsadím se, že tatáž drtivá většina české populace, která prosazuje tvrdé postihy za prosté držení a užívání drog, není schopna rozlišit aspoň základní rozdíly mezi hašišem, kokainem a heroinem), a tak to radši zakážou. Její druhou nevýhodou od 1. ledna 1999 bude, že za její držení a konzumaci bude te trestně stíháni. Nezakážeme napřríště taky konzumaci alkoholu a kouření cigaret, když se obecně ví, že oboje silně poškozuje zdraví a ohrožuje společnost? Jan Krouský, Praha

BYL TO STEJNÝ POŘAD? Jako vysokoškolský student (Západočeská univerzita) bych se chtěl vyjádřit k dopisu Média deformují mládež, která pak fandí pravici. Tento příspěvek mne nejprve pobavil, poté ovšem urazil (když jsem zjistil, že ho autor myslí vážně). Pokud pan Macháček pokládá studenty za stádo, které se řídí názorem "staršího a zkušenějšího" (rozuměj média), pak se rozhodně mýlí. Pokud existuje skupina lidí s vlastním názorem a vysokou inteligencí, pak nevidím nikoho jiného než vysokoškoláky (přinejmenším většinu z nich). V jednom se s autorem rozhodně shodnu: většina vysokoškoláků skutečně volí pravici (kromě KDU-ČSL samozřejmě). Důvodem je ovšem racionální a pragmatické myšlení této skupiny obyvatelstva. Co se týče "věcných" argumentů pana Zemana, asi jsme se dívali každý na jiný pořad. Ještě jsem v životě neslyšel pana Zemana argumentovat racionálně a věcně. Vrcholem pak je poslední věta pana Macháčka o "pokrokové mládeži". Kde jsem to už jenom slyšel? Martin Skála, Plzeň

DOUFÁM, ŽE PREZIDENT NOVELU NEPODEPÍŠE Nevěřil jsem, že novelu trestního zákona a zákona o přestupcích týkající se držení a užívání drog parlament schválí. Když se tak stalo a snad všichni odborníci kroutili hlavami, byl jsem přesv' edčen, že Senát v roli jakési "rady starších" nikdy takový nesmysl nemůže posvětit. Stalo se, máme to, co jsme si zvolili. Důrazně však jako občan této země žádám geniálního pana poslance Severu a jeho kolegy o vypracování, předložení a následně schválení další novely těcht o zákonů, podle nichž bude trestně postižitelné užívání a držení alkoholu, cigaret a podobných drog v množství větším než ma lém. Jestli jsou podle moudrých a zasvěcených novelizátorů měkké drogy, jako je marihuana, cestou k drogám tvrdým, ptám se: nevede cesta k tvrdým drogám o mnoho častěji právě přes drogy jako alkohol nebo cigarety? Jsou uživatelé například marihuany větším společenským nebezpečím než alkoholici? Škodí snad jeden joint zdraví více než krabička cigaret? Není vlastně ve skutečnosti jediným důvodem pro legálnost lihovin a alkoholu ve srovnání s jinými měkkými drogami to, že z jejich prodeje plynou do státní kasy tučné sumy, za které pak někteří poslanci předvádějí svá "kvalitní" díla jako toto? Před výroky některých našich zákonodárců skutečně zůstává rozum stát. Nezbývá než věřit, že pan prezident Havel, i když v poslední době ztratil značnou část svého dřívějšího lesku, bude touto novelou dostatečně zhnusen a zůstane mu dostatek zdravého lidského rozumu a smyslu pro svobodu a toleranci na to, aby takovýto zákon nikdy nepodepsal. Michal Řehák, České Budějovice

Tento článek byl nalezen fulltextovým prohledávačem M.I.A.

media internet agency
M.I.A. © 1998 Všechna práva vyhrazena