Fulltext M.I.A.
Titul: Právo
Datum vydání: 27.11.1996
Autor: Vladimír Plesník
Zpět na výsledky vyhledávání

Dávku hašiše, paní magistro!

Vladimír Plesník

Spolková země Šlesvicko-Holštýnsko, ležící na severu Německa u dánských hranic, se rozhodla pro kontroverzní krok: jako první v SRN svolila k experimentálnímu prodeji hašiše a marihuany v lékárnách.

Minulý týden tamní vláda požádala Spolkový ústav pro léky a farmaceutické produkty, aby vydal patřičné povolení. „Cílem projektu je oddělit trh s tvrdými drogami, jako heroin a kokain, od měkkých, k nimž patří marihuana a hašiš," řekla v rozpravě v zemském parlamentu v Kielu Heide Moserová (soc. dem. ­ SPD), ministryně zdravotnictví. „Trávu" si budou moci legálně obstarat jen šestnáctiletí a starší a neobdrží více než pět gramů při jedné koupi, dávky však zůstanou o něco dražší než u dealerů.

Podle televize ARD se kielská vláda snaží především chránit mladé lidi před narkomanií a sklonem ke kriminalitě. Počet konzumentů měkkých drog v nejsevernější části Německa experti odhadují na 80 000. Svou spotřebu kryjí výhradně od podsvětí: získávají ji u dealerů, kteří však současně nabízejí i tvrdé drogy. „Chceme tudíž vyzkoušet, zda se kontrolovaný výdej narkotik může změnit na nástroj prevence před závislostí na heroinu a kokainu," řekla ministryně Moserová televizi.

Regionální rudo-zelená vláda (SPD plus Zelení) se odvolává na verdikt Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe z března 1994, který liberalizaci drog výslovně nezakazuje. Rovněž bonnské ministerstvo zdravotnictví v listopadu 1995 projekt, jenž by vedl k separaci trhů s oběma typy drog, zprvu uvítalo.

Moserová se rovněž opírá o vědecké studie dokazující, že škody na zdraví způsobené kouřením hašiše jsou menší v porovnáním s následky intenzívní konzumace alkoholu či náruživého kuřáctví. „Alkohol považuje společnost za legální požitek, zatímco „tráva" bývá kriminalizována ve stejné míře jako kokain a heroin. To činí pokusy o klasickou prevenci nevěrohodnými," míní ministryně.

Avšak podle Eduarda Lintnera, vládního pověřence pro otázky drog, a Sabine Bergmannové-Pohlové, náměstkyně bonnského ministra zdravotnictví (oba křesťanská demokracie ­ CDU), uvolnění prodeje nakonec spotřebu měkkých drog jen zvýší. Navíc jsou přesvědčení, že kielský kabinet později prodej úplně legalizuje. „Prodávat drogy stejně jako kapky proti kašli považuji za hazard se zdravím našich dětí," zvedá Litner varovně prst.

Zpět na výsledky vyhledávání

Tento článek byl nalezen fulltextovým prohledávačem M.I.A.


media internet agency
M.I.A. © 1998 Všechna práva vyhrazena