Fulltext M.I.A.
Titul: Právo
Datum vydání: 18.8.1998
Zpět na výsledky vyhledávání

Co všechno se mu již předhazovalo

Obviněním od kouření marihuany přes promiskuitu až po křivopřísežnictví musel v průběhu let čelit prezident Clinton. Jeho především ultrakonzervativní rivalové vynaložili nemalé úsilí, aby ho co nejvíce poškodili. Přesto mu posledních 18 měsíců důvěřuje kolem 60 procent Američanů - podobným výsledkem se nemohl pochlubit žádný z jeho předchůdců.

* Whitewater: Na sklonku 70. let byli manželé Clintonovi podílníky arkansaské realitní kanceláře Whitewater, která chtěla zřídit na nevyužitých pozemcích rekreační zónu. Krach kanceláře přišel daňové poplatníky na 60 miliónů dolarů (asi 19,5 mld Kč). Starrovi se nepodařilo Clintonovy usvědčit ze zpronevěry a finančních machinací. Jim McDougal, někdejší obchodní partner Clintonových, byl odsouzen na 81 let. Pak slíbil Starrovi spolupráci proti Clintonovým. Letos v březnu zemřel na infarkt. "Sami jsme přišli o peníze, o machinacích s úvěry jsme nevěděli," uvedli Clintonovi.

* Marihuana: Na jaře 1993 vyšlo najevo, že během svých studií v Británii v roce 1969 Clinton poznal marihuanu. Oponoval, že neporušil zákony USA, protože ji v žádném případě nevdechoval.

* Paula Jonesová: Tvrdila, že si v hotelovém pokoji v Arkansasu v roce 1991 před ní spustil kalhoty a požadoval orální sex. Prezident to rozhodně popřel. Letos v dubnu federální soudkyně Susan Weberová-Wrightová její obvinění v plném rozsahu zamítla. Případ Jonesová odstartoval následnou sérii skandálů, jimiž se Starr snažil dokázat, že Clinton lhal pod přísahou (když tvrdil, že nebyl manželce od roku 1977 nevěrný).

* Kathleen Willeyová: V rozhovoru pro televizi CBS letos v květnu uvedla k údajnému obtěžování z 29. listopadu 1993: "Snažil se mě políbit. Položil mé ruce na své genitálie. Byl vzrušený a snažil se mě hladit na prsou." Prezident pouze přiznal, že se snažil Willeyovou utišit poté, co její manžel spáchal sebevraždu a zanechal dluhy ve výši 274 000 dolarů (téměř 9 mil. Kč) : "Objal jsem ji pažemi a snad i políbil na čelo. Nebylo v tom nic sexuálního."   (vpl, DPA)

Zpět na výsledky vyhledávání

Tento článek byl nalezen fulltextovým prohledávačem M.I.A.


media internet agency
M.I.A. © 1998 Všechna práva vyhrazena