Fulltext M.I.A.
Titul: Právo
Datum vydání: 12.10.1998
Zpět na výsledky vyhledávání

Na Staroměstském náměstí se hromadně kouřila marihuana

Michal Hrbek

Více než dva tisíce mladých lidí se sešlo v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí v centru Prahy, aby podpořily požadavek legalizace lehkých drog, především marihuany a hašiše.

Na pár minut z věže Staroměstské radnice dokonce zavlála obří vlajka zobrazující list konopí s nápisem Naše volba. Stovky mladých v poklidu posedávaly na náměstí a nad jejich hlavami se linula charakteristická vůně marihuany, která zaplnila celé prostranství. "Tráva by měla být postavena na stejnou úroveň, jako je alkohol nebo tabák. Podle mě je mnohem méně nebezpečná," prohlásila dvacetiletá účastnice shromáždění. Většina lidí, kteří se na náměstí sešli, byla ve věku kolem dvaceti let, ale nechyběli ani mnohem mladší. "Trávu kouřím už tři roky," odpověděl mi šestnáctiletý učeň.

Terapeut nadace Drop In, která pomáhá narkomanům, Evžen Klouček Právu řekl, že k legalizaci lehkých drog má kladný postoj. "Jen v České republice je ovšem legalizace neproveditelná," dodal. "Nerad mluvím o legalizaci, každý hned vidí marihuanu v obchodě. Představuji si dekriminalizaci, což znamená nezavírat lidi, co lehké drogy berou, ale zavírat překupníky, kteří kšeftují ve velkém," uvedl pro Právo přední český odborník na drogovou problematiku Ivan Douda.

Demonstranti za legalizaci lehkých drog v sobotu pod Staroměstskou věží.

Zpět na výsledky vyhledávání

Tento článek byl nalezen fulltextovým prohledávačem M.I.A.


media internet agency
M.I.A. © 1998 Všechna práva vyhrazena