Titul: Slovo
Datum vydání: 4.2.2000

Poslanci diskutují o mírnějším postupu proti měkkým drogám

Poslanci se znovu vrací ke znění zákona o držení omamných látek pro vlastní potřebu, od jehož zavedení uplynul rok. Zákonodárci především z pravicových stran uvažují o jeho změně. Především jim vadí, že jsou nyní trestně stíháni i mladiství experimentátoři s měkkými drogami.
Praha - Drogový zákon se možná opět změní. Poslanci z různých stran jsou nespokojeni s dopadem novely, která loni přivedla před soud několik příležitostných uživatelů drog, a uvažují o jejím zmírnění.
Nejrazantněji se pro revizi drogového zákona vyslovuje poslankyně Kateřina Dostálová (ODS). "Zákon není dobrý, kriminalizuje i studenty, kteří si jednou za čas zakouří marihuanu," uvedla. Iniciovala proto v petičním výboru jednání o drogovém zákonu, kterého se zúčastnili i odborníci na problematiku návykových látek. "V červnu navrhnu další diskusi, protože v té době budeme mít dost údajů o jeho důsledcích," dodala. Koncem roku by se už poslanci mohli zabývat novelou, která by vedla k mírnějšímu postupu proti držitelům měkkých drog.
Myšlenka novelizace drogového zákona není cizí ani jiným zákonodárcům. "Pokud se ukáže, že zákon má negativní dopad na občany, kteří nejsou společensky nebezpeční, bude nutné uvažovat o novele," uvedla Hana Orgoníková (ČSSD). Ve stejném duchu se vyjádřili i další členové Sněmovny - místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář nebo poslanec František Pejřil (ODS).
Policie je s drogovým zákonem spokojena, proti menšímu postihu uživatelů měkkých drog by však námitky neměla. "Práci kriminalistů by to neztížilo," sdělila mluvčí Policejního prezidia Ivana Zelenáková.
Argumentem zastánců represe je hlavně nutnost přiblížit naše zákony Evropské unii. "Stíhat studenty za kouření marihuany není dobré. Musíme však sladit noty s Unií, jejíž drogová legislativa je nekompromisní," řekl předseda petičního výboru Cyril Svoboda (KDU-ČSL). I další lidovecký poslanec Pavel Severa argumentuje tím, že pokud padají podobné zlehčující výroky, pak není divu, že mladiství nerozlišují, co je přípustné a co nikoli.
JOSEF BOUŠKA